WordPress-verkkosivut

Mistä haet tietoa, kun olet ostamassa jotain tuotetta tai etsimässä tarkempaa tietoa jostakin palvelusta? Netistä. Onko yritykselläsi siis varaa menettää potentiaalisia asiakkaita huonoilla kotisivuilla?

WordPress-logo, jonka taustalla WordPressin hallintapaneeli

Kotisivut ovat yrityksen kasvot internetissä. Olen vahvasti sitä mieltä, että pienimmänkin yrityksen kannattaa erottautua massasta itsensä näköisillä sivuilla.

Tärkeintä on kuitenkin se, että verkkosivut auttavat sinua menestymään paremmin — olet sitten yrittäjä, bloggaaja tai vaikkapa vaaliehdokas.

Kulahtaneen ulkoasun lisäksi potentiaalisen asiakkaan voi karkottaa myös vanhentunut sisältö. Tästä syystä WordPress-verkkosivut sopivat erinomaisesti esimerkiksi pienyrittäjälle. Pienen opastuksen ja harjoittelun jälkeen kokematonkin käyttäjä voi WordPressin avulla päivittää itse sisältöä.

Lue mitä kaikkea WordPress mahdollistaa ja mitä verkkosivujen ostamisessa tulisi huomioida.

WordPressiä yli 10 vuoden kokemuksella

WordPress eli WP on maailman käytetyin julkaisujärjestelmä. Se taipuu pienimmistä esittelysivustoista aina laajempiin kokonaisuuksiin, kuten verkkokauppoihin. Siksi minäkin käytän WordPressiä, ja olen tehnyt niin jo yli 10 vuoden ajan.

Ei riitä, että kotisivut ovat ainoastaan olemassa. Kotisivuja on huonoja ja hyviä sekä kaikkea siltä väliltä. Laadukkaiden kotisivujen valmistus vaatii laajaa osaamista. Auttavatko nykyiset kotisivusi sinua menestymään paremmin?

Ammattitaidolla toteutetut WordPress-verkkosivut näyttävät hyvältä, latautuvat nopeasti ja ovat miellyttävät käyttää kaikilla laitteilla. Vierailijan hakema sisältö löytyy nopeasti, ja on esitetty helppolukuisessa muodossa.

Tyylikkäillä verkkosivuilla vierailija viihtyy ehkä pidempään kuin oli ajatellutkaan ja ehkäpä samalla kiinnostuu tarjoamastasi tuotteesta tai palvelusta.

Sisällön muokkaaminen

WordPress on julkaisujärjestelmä. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa, että sen avulla verkkosivuilla esitettävän sisällön hallinta onnistuu ilman syvempää tietämystä verkkosivujen sielunelämästä.

Voisi ajatella, että sisältöä voi lisätä ja muokata tekstinkäsittelyohjelman tapaan. Tekstin, kuvien ja esimerkiksi videoiden lisääminen onnistuu WordPress-aloittelijaltakin yleensä mainiosti.

WordPress mahdollistaa hyvin erilaisten sisältöjen esittämisen. Tämä onkin yksi WordPressin vahvuuksista: se taipuu osaavan kehittäjän käsissä hyvin monenlaisiin tarpeisiin aina yksinkertaisista yrityssivuista verkkokursseihin ja verkkokaupaksi.

Olen ylläpitänyt useita WordPress-sivustoja vuosien ajan, joten minulta saat opastusta myös sisällönhallintaan.

Teema

Teemalla tarkoitetaan WordPress-verkkosivuston ulkoasua eli tyyliä. Teeman avulla sivuston sisältö voidaan esittää halutussa muodossa. Värit, elementtien sijoittelu, navigaatio ja fontit ovat muutamia teemalla määriteltäviä asioita.

Teeman vaihtaminen WordPressissä on helppoa. Muutamalla klikkauksella sivuston ulkoasu muuttuu halutessa täysin toisenlaiseksi sisällön pysyessä samana.

Koska ulkoasu on se, mitä käyttäjä näkee, olisi teeman tietysti oltava mahdollisimman sopiva sivuston aihepiiriin.

En mielelläni käytä valmiita WordPress-teemoja, vaan räätälöin sivuston ulkoasun asiakkaan mukaan. Suuri osa tuhansista valmiista WordPress-teemoista on joko tekniikaltaan vanhentuneita, tarpeettoman hitaita tai jopa yhteensopimattomia uusimpien WordPress-versioiden kanssa.

On sanomattakin selvää, että suunnittelemani teemat toimivat niin pienillä kuin suurilla näytöillä. Puhutaan responsiivisuudesta eli teeman mukautumisesta erikokoisille näytöille.

Kymmenien WordPress-teemojen suunnittelu on antanut minulle laajan näkemyksen eri tyylisistä teemoista.

Lisäosat

Lisäosat eli pluginit mahdollistavat erilaisten ominaisuuksien ja toiminnallisuuksien lisäämisen WordPress-verkkosivuille.

Lisäosat ovat oleellinen osa WordPressiä. Käytännössä yhtäkään WordPress-verkkosivustoa ei ole rakennettu ilman lisäosia, vaikka se tietysti mahdollista onkin.

Suosituimmat WordPress-lisäosat mahdollistavat muun muassa

Jokaista pientä ominaisuutta varten ei kannata asentaa erillistä lisäosaa. Yleensä sivustolle kannattaakin kehittää sivustokohtainen lisäosa, jolla voidaan lisätä juurikin kyseiselle sivustolle tarvittavia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia.

Pyörää ei kuitenkaan kannata keksiä uudelleen, vaan on tiettyjä lisäosia, joita kannattaa käyttää melkeinpä jokaisella sivustolla.

WordPress-lisäosia on saatavilla niin ilmaisina kuin maksullisina. Joskus maksullisen lisäosan hankkiminen on järkevintä. Joka tapauksessa WordPress-sivustoa ostaessa on varauduttava myös maksullisista lisäosista tuleviin kustannuksiin.

Jos tarvitset sivuillesi jonkin erikoisemmankin lisäominaisuuden, ota yhteyttä ja kerro tarpeesi. Kymmenien lisäosien kokemuksellani saat varmasti juuri haluamasi ominaisuuden kotisivuillesi! Voin auttaa myös lisäosien asennuksessa sekä sivustollesi sopivan lisäosan valinnassa.

WordPressin tietoturva

Joskus WordPressiä pidetään tietoturvaltaan heikkona. Osaltaan tämä johtuu sen suuresta suosiosta ja lukuisista huonosti ylläpidetyistä sivustoista. Mitä enemmän haavoittuvaisia sivustoja on, sitä enemmän niihin kohdistuu onnistuneita hyökkäyksiä.

Tietoturvaa voidaan lisätä hyvinkin yksinkertaisilla tavoilla. Tärkeintä on pitää niin itse WordPress kuin lisäosat päivitettyinä uusimpiin versioihinsa.

Tietoturvaa voidaan lisätä myös lisäosilla. Tällaiset lisäosat voivat esimerkiksi ilmoittaa sekä estää epäilyttäviä ja toistuvia kirjautumisyrityksiä.

Tietoturvaan vaikuttavat esimerkiksi

Jos jostakin syystä sivuston suojaus pettää, on äärimmäisen tärkeää, että sivustosta on olemassa varmuuskopio. Kun varmuuskopio on vielä tallessa sivuston ulkopuolisella palvelimella (tai useammalla), voidaan siihen turvautua pahimman sattuessa.

Pahimmillaan WordPress voi siis olla haavoittuva. Oikeilla toimenpiteillä siitä saadaan kuitenkin hyvinkin tietoturvallinen alusta. Tarvitsetko apua sivustosi tietoturvan lisäämiseen? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

WordPress itsessään on avointa koodia. Tämä tarkoittaa, että se on ilmainen ja sen voi ladata kuka tahansa ilmaiseksi WordPress.org-sivustolta. Jos WordPressillä rakennetun verkkosivuston haluaa muiden nähtäväksi, tarvitaan lisäksi web-hotelli eli palvelintila sivustolle sekä domain eli verkkotunnus.

Kustannuksia voi tulla myös maksullisista lisäosista sekä tietysti siitä, että WordPress-verkkosivusto teemoineen on ammattitaidolla suunniteltu ja valmistettu. Sivuston pitäminen tietoturvallisena sekä mahdollinen jatkokehitys tuovat myös omat lisänsä kustannuksiin.

WordPress on julkaisujärjestelmä, jonka avulla kuka tahansa voi julkaista sisältöä netissä. Sisältö voi olla niin tekstiä kuin kuviakin. WordPress taipuu kuitenkin moneen muuhunkin käyttöön, kuten verkkokaupaksi tai verkkokurssialustaksi.


Kotisivut eivät ole mitään ilman laadukasta sisältöä. WordPress mahdollistaa sisällön muokkaamisen ja lisäämisen helposti. Kattavat tekstisisällöt ja laadukkaat kuvat erottavat yrityksesi entisestään kilpailijoistasi. Miksi et käyttäisi tätä kilpailuetua hyväksesi?

WordPress sopii niin pienyrittäjälle kuin isommalle yritykselle. Toiminnan kehittyessä ja laajetessa pienimuotoinen sivusto skaalautuu vaikkapa verkkokaupaksi.

Haluatko laadukkaat WordPress-verkkosivut yli 10 vuoden kokemuksella WordPressistä ja yli 20 vuoden kokemuksella kotisivujen suunnittelusta? Ota yhteyttä ja kerro tarpeesi!