WordPress-lisäosat

WordPress on julkaisujärjestelmänä hyvin mukautuva erilaisiin tarpeisiin. Merkittävä osa WordPress-sivustojen rakennuksessa on lisäosilla.

WordPress-lisäosilla (plugin) verkkosivustolle voi lisätä erilaisia toimintoja ja lisäominaisuuksia. Lisäosat voivat myös muokata WordPressin tavanomaista toimintaa.

Lisäosia on saatavilla tuhansia, mutta jokaista pientä toimintoa varten ei kannata asentaa erillistä lisäosaa. Verkkosivuston toimittajalla onkin tietty vastuu pitääkseen lisäosien määrä mahdollisimman pienenä.

Parhaat ja suosituimmat lisäosat

Lomakkeet mahdollistavalla lisäosalla voidaan lisätä esimerkiksi yhteydenottolomake. Lomakkeita voi lisätä esimerkiksi Contact Form 7 ja Gravity Forms -lisäosilla.

Hakukoneoptimointiin keskittyvällä lisäosalla sen sijaan varmistetaan, että sivustolla on hyvät mahdollisuudet tuoda käyttäjiä ja potentiaalisia asiakkaita sivustolle hakukoneiden kautta. Suosittuja lisäosia hakukoneoptimointiin ovat muun muassa Yoast SEO, Rank Math ja SEO Framework.

WordPress-lisäosalla voidaan myös toteuttaa sivuston monikielisyys. Suosittuja lisäosia tähän ovat muun muassa Polylang ja WPML.

Latautumisnopeus puolestaan on oleellista sivuston käyttökokemukselle. Kukapa jaksaisi odotella sivuston latautumista. Pelkkä lisäosa ei kuitenkaan takaa nopeaa latautumista, vaan nopeusoptimointi sisältää paljon muitakin toimenpiteitä. Joka tapauksessa suosittua on käyttää välimuistituksen mahdollistavaa lisäosaa, kuten WP Fastest Cache tai WP Super Cache. Nopeusoptimoinnilla on merkitystä myös hakukonenäkyvyyteen.

WordPress-lisäosilla voidaan lisätä sivustolle lisäksi evästeilmoitus, kalenteri tai sekä satoja muita isoja ja pieniä ominaisuuksia.

WordPress-lisäosan käyttöönotto

WordPress lisäosan voi ottaa käyttöön WordPressin hallintapaneelissa.

Osa lisäosista sisältää useaan sivuun jaetun hallintapaneelin. Toisaalta pienimmät lisäosat eivät välttämättä näy hallintapaneelissa lainkaan, vaan vaikuttavat esimerkiksi johonkin WordPressin sisäiseen toiminnallisuuteen.

Virallisen lisäosahakemiston ohella lisäosan voi ladata myös zip-tiedostosta.

Suuri osa tälläkin sivulla mainituista lisäosista on perustoiminnoiltaan ilmaisia, mutta saadakseen kaikki ominaisuudet käyttöön, joutuu lisäosasta maksamaan.

Esimerkiksi WordPressin oma lisäosahakemisto on täynnä tällaisia niin sanottua freemium-mallia käyttäviä lisäosia.

Suuri osa maksullisista lisäosista sisältää vuoden lisenssin, joka on siis uusittava vuosittain. Lisenssissä voi olla esimerkiksi rajoituksia, kuinka usealla sivustolla lisäosaa saa käyttää.

Esimerkiksi pienet koodinpätkät, joilla muokataan WordPressin sisäisiä toimintoja, on yleensä järkevintä sijoittaa sivustokohtaiseen lisäosaan. Koodinpätkillä voidaan vaikuttaa lukuisiin WordPressin toimintoihin käyttämällä WordPressin koukkuja ja filttereitä (hooks, filters).

Jotkut verkkosivujen toimittajat käyttävät sivujen ulkoasun toteutuksessa erilaisia lisäosia, kuten Elementor ja Divi. Tällaiset kannattaa kiertää kaukaa, sillä näiden tapaisilla lisäosilla on ikävä tapa tehdä sivustosta todella raskas. Ne ovatkin lähinnä apu osaamattomalle suunnittelijalle.

Aina on parempi käyttää sivuston valmistuksessa WordPressiin sisäänrakennettuja ominaisuuksia. Näin sivusto kestää aikaa sekä pysyy kaikin puolin kevytrakenteisempana ja näin ollen nopeampana. WordPressin oma lohkoeditori mahdollistaa käytännössä rajattomat tyylittelyt. Lohkoeditori on myös helppokäyttöinen.

Vanhentuneita lisäosia ei myöskään kannata asentaa. Onneksi WordPressin oma lisäosahakemisto ilmoittaa, jos lisäosaa ei ole päivitetty pitkään aikaan. Turhat lisäosat kannattaa poistaa kokonaan. Päivittämättömät, käyttämättömäksi jääneet lisäosat voivat olla uhka sivuston tietoturvalle.

Tarvitsetko apua WordPress-lisäosan käyttöönotossa tai jonkin räätälöidyn lisäosan WordPress-sivuillesi? Ota yhteyttä ja kerro tarpeesi!